nagybalazs
 
saját képek
ősök képei
édesapám, Nagy Károly
nagyapám, Baji József
linkek
kapcsolat
rólam
  nagyapám, Baji József képeihez >>>

Nagyapám, Baji József

Nagyapámat sajnos nem ismerhettem személyesen, 10 évvel születésem előtt halt meg. Képein keresztül azonban olyan közel került hozzám, hogy az édesanyám által mesélt anekdotákat már-már én is úgy látom, mintha ő maga mesélte volna el.

Papa 1911-ben, Szeghalmon születetett és nevelőapja révén már fiatalon megismerkedett a fényképészettel. Fiatal korában, miután a mesterséget kitanulta, télen Pesten, nyaranta Siófokon dolgozott Nagy István fényképész mellett. Ebből a korszakból származnak rendkívül értékes strandfotói, amely a 30-as évek elejének siófoki életét mutatják be.

1938-ban került Dévaványára, amely életének meghatározó állomása lett. Ő lett a község egyetlen fényképésze, mindenki Baji bácsija, Jóska bácsija. 1967-ig, haláláig dokumentálta Dévaványa életét, mindennapjait, lakosait. Különösen kedvelte a riportfotókat, gyakori témája volt az aratás. A szűkös 50-es években csak a cséplőgép mellett vállalt munkával tudta eltartani családját, de a fényképező akkor is a nyakában lógott.

Képei a küzdelmes élet ellenére derűt, békességet árasztanak.

nagyapám, Baji József képeihez >>>

édesanyám így emlékezik >>>